Savoykål

Savoykål är en kålsort med krusiga, mörkgröna blad. Den finns skandinaviskt odlad under hösten, och nordeuropeisk hela vintern. Övriga tider på året kommer den oftast från Italien. Namnet kommer av ursprungsområdet, det medeltida alp-grevskapet Savoyen (numera delat mellan Frankrike och Italien). I Norden har den odlats sedan 1600-talet.

Näringsinnehåll.
100 g purjo innehåller 28,4 kcal,  Vitamin K 68.8 μg (66% RDI).

Förvaring.
Har dålig hållbarhet efter skörd och bör konsumeras nyskördad.

Användningssätt.
Kan ätas rå, fint skivad, kokt, friterad eller stekt. Gott i wokade rätter. Ersätt vitkål med denna till kålpudding och kåldolmar.

Förpackningstyp:
Lösvikt i kartong lådor och SRS returbackar som industriråvara. Vikt: ca 7 kg/kolli.
Kan säljas även filmad som styckvara eller viktvara i kartong eller returbackar.